آپنه خواب بیماری خطرناکی است؟

هوپنوس > مقالات هوپنوس > آپنه خواب بیماری خطرناکی است؟
آپنه خواب بیماری خطرناکی است؟

برای بسیاری از اشخاص این سوال ایجاد می شود که آیا آپنه خواب خطرناک است و نیاز به درمان دارد؟!آپنه خواب یک اختلال جدی است که باعث توقف تنفس در هنگام خواب می شود و به دنبال این مشکل، تنفس ممکن است صدها بار در طول شب متوقف شود و فرد ممکن است 5 تا 30 بار در ساعت یا بیشتر در طول خواب مکث در تنفس داشته باشد. فرد مبتلا به آپنه خواب در طول شب خروپف و حرکات بدن و تعریق را تجربه می کند که باعث ناراحتی او و همراهش می شود. از آنجایی که فرد مبتلا به آپنه خواب در طول شب چندین وقفه در تنفس دارد، اگر این عمل با بیماری زمینه ای همراه باشد و می تواند موجب حمله قلبی یا مغزی شود و گاهی منجر به مرگ شود.

بنابراین، اگر نسبت به درمان آپنه خواب اقدام نشود، مغز و بدن نمی توانند اکسیژن مورد نیاز برای بهترین راندمان دریافت کنند، از آنجایی که آپنه خواب یک برهم خوردگی مزمن است و این محدودیت اکسیژن شب به شب اتفاق می افتد و اثرات آن به مرور زمان افزایش می یابد. توجه به این نکته ضروری است که همین کمبود ساده اکسیژن می تواند عوارضی ایجاد کند که برخی از آنها می تواند به اختلالات مزمن تبدیل شود.

عوارض آپنه خواب

آپنه خواب یک حالت خطرناک است چون می تواند عوارض گوناگونی ایجاد کند که بخش اعظمی از آنها شدید یا تهدید کننده هستند و مشتمل بر:

  • عوارض آپنه خواب بر بالا رفتن فشار خون

آپنه خواب مداوم میتواند منجر به افزایش فشار خون گردد که این مسئله یکی از ریسک فاکتورهای ایجاد سکته میباشد. داده های به دست آمده نشان داد که در روزهایی که این افراد خواب نامناسبی داشته اند، فشار خون و ضربان قلب آنها بصورت چشمگیری در ساعات اولیه صبح بالاتر از حالت نرمال بوده و این نشان می دهد چرا در بیشتر مواقع سکته های قلبی و مغزی در ساعات اول صبح اتفاق می افتند.

  • مشکلات کبد

کاهش ناگهانی سطح اکسیژن خون رخ می دهد و فشار خون را زیاد می کند که سیستم قلبی عروقی را تحت فشار قرار می دهد. اشخاص درگیر به آپنه خواب احتمال بیشتری دارد که نتایج غیرطبیعی در آزمایشات کارایی کبد داشته باشند و کبد آنها بیشتر احتمال دارد علائم  بیماری کبد چرب غیرالکلی را نشان دهد.

  • دیابت نوع 2

آپنه خواب با کاهش متابولیسم منجر به افزایش وزن می گردد. اضافه وزن با خروپف رابطه ی مستقیمی داشته و این مسئله ریسک ایجاد دیابت نوع 2 را افزایش می دهد. با توجه تحقیقات چاپ شده در نشریه Frontiers in Neurology, آپنه خواب می تواند منجر به بهم خوردن تعادل گلوکوز و مقاومت انسولینی شود. آپنه خواب در تقریبا 70درصد از افراد دارای دیابت نوع2 دیده می شود.

  • چاقی و اضافه وزن از عوارض آپنه خواب

آپنه خواب با ایجاد کمبود اکسیژن در بدن منجر به معضلاتی از جمله  استرس اکسیداتیو استرس اکسیداتیو  که منجر به برهم خوردن تعادل آنتی اکسیدان های داخل بدن و رادیکال های آزاد که منجر به آسیب به بافت های چربی و پروتئین ها میگردد  سندرم پرکاری سمپاتیکی که منجر به کاهش مزمن جریان خون و کاهش مزمن اکسیژن رسانی به بافت ها میگردد. اختلال در سوخت و ساز بدن میگردد که آنها تاثیر مستقیمی بر چاقی و اضافه وزن خواهند داشت.

  • زوال عقل

افراد مبتلا به آپنه  خواب و پزشکان باید توجه داشته باشند که آپنه خواب ممکن است در زوال عقل نقش داشته باشد، با این حال، تا به امروز درمان با فشار مثبت مداوم راه هوایی برای پیشگیری از زوال عقل به وضوح نشان داده نشده است. احتمالاً همه بیماران مبتلا به آپنه  خواب خطر زوال شناختی یکسانی ندارند. احتمالاً زیر گروهی از بیماران، به ویژه آنهایی که هیپوکسی شبانه بیشتری دارند و همچنین بیماران مسن تر، به ویژه مردان، ممکن است در معرض خطر زوال شناختی مرتبط با خواب انسدادی باشند.

  • عوارض آپنه خواب بر مغز

تحقیقاتی در بررسی ارتباط بین آپنه خواب و کاهش بیشتر قدرت مغز  انجام شد و در این پژوهش عملکرد شناختی، حافظه کلامی، ادراک بصری  نیز مورد سنجش  قرار گرفت و در آپنه خواب، به ویژه سطوح پایین اکسیژن در طول خواب به دلیل OSA، با کاهش بیشتر در عملکرد شناختی، سرعت پردازش، عملکرد اجرایی و حافظه کلامی مرتبط است. همچنین دریافتند که افراد 74 ساله و بالاتر، به ویژه مردان، در معرض خطر بیشتری برای کاهش شناختی مرتبط با آپنه خواب در برخی از تست های شناختی قرار دارند.

تاثیر آپنه خواب بر مغز
تاثیر آپنه خواب روی مغز
  • خستگی در طول روز

اگرچه حس خواب آلودگی در طی روز ممکن است خطرناک به نظر نرسد، بسته به کاری که اعمال می شود می تواند خطرناک باشد، در شرایطی که هنگام رانندگی یا فعالیت با ماشین آلات خطرناک به خواب بروید، می تواند پیامدهای مرگ آوری داشته باشد. بیداری های مکرر مربوط به آپنه خواب، خواب طبیعی را ناممکن می نماید که به نوبه خود سبب خواب آلودگی، خستگی شدید در روز می شود.

  • عدم تمرکز

ممکن است در طی فعالیت، تماشای تلویزیون یا این که در حین رانندگی دچار خلل در تمرکز شوید و به خواب بروید. اشخاص مبتلا به آپنه خواب در معرض خطر تصادفات وسایل نقلیه موتوری و محل فعالیت هستند.

  • تغییرات خلق و خو و افسردگی

افراد مبتلا به آپنه خواب ممکن است حس بد خلقی یا افسردگی داشته باشند. خردسالان و نوجوانان مبتلا به آپنه خواب ممکن است در مدرسه عملکرد ضعیف یا این که اشتباهات رفتاری داشته باشند.

  • آسیب قلبی و نارسایی قلبی

  • مرگ ناگهانی قلبی

  • دچار شدن به آلزایمر

 

آیا خوابیدن به پشت و به شکل طاقباز  آپنه خواب را تشدید می کند و خطرناک است؟

از دیگر عوامل موثر در تشدید و بروز آپنه خواب باید به نحوه خوابیدن به خصوص به پشت خوابیدن اشاره کرد که معمولاً باعث تشدید خروپف و قطع تنفس می شود و متخصص اختلالات خواب تاکید زیادی دارد و می گوید: اگر شخص به پهلو بخوابد تا حدودی از مشکل او کاسته می شود و در مواردی که مشکل خفیف باشد خوابیدن به پهلو را می توان درمان دانست.

سخن پایانی

در این مطلب از سایت در مورد آپنه خواب بیماری خطرناکی است؟ و تاثیر آپنه خواب بر مغز چگونه است؟ توضیح داده شد که شما می توانید برای تشخیص آن اقدام کنید تا درمان شوید زیرا در صورت نداستن این مشکل ممکن است خطرات بیشتری متحمل شوید.

5/5 - (1 امتیاز)

مطالب پیشنهادی هوپنوس

دستگاه های ضد خروپف

علت خروپف در خواب چیست؟

علت باز ماندن دهان در خواب

رفلاکس معده و تنگی نفس در خواب

درمان خروپف

دلایل خروپف در زنان

گفتگو کنید

1 نظر

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *