خرناس یا خروپف چیست؟
خروپف صدای بلند یا خشنی است که در هنگام خواب و به دلیل لرزش بافتهای پشت گلو در اثر جریان هوا ایجاد میشود. این صدا میتواند از طریق بینی، دهان یا هر دو منتشر شود. برخلاف تصور عموم، خروپف ممکن است در هر مرحلهای از خواب رخ دهد و به مراحل خواب مرتبط نیست. شایعترین علل خروپف شامل گرفتگی بینی یا لرزش بافت گلو است. طبق آمار، حدود ۵۷٪ از مردان و ۴۰٪ از زنان بزرگسال در خواب خروپف میکنند. اگر این مشکل درمان نشود، ممکن است برای فرد خطرناک باشد.
******************************************************************************
به صورت رایگان تست خروپف را انجام دهید و علت خروپف خود کشف کنید.
******************************************************************************
علت خروپف چیست؟
در بیشتر موارد علت خروپف این است که عضلات گلو و کام نرم (و همچنین سایر عضلات بدن) در هنگام خواب شل میگردند. این شل شدگی منجر به لرزش آنها در هنگام عبور هوا می گردد. هنگامی که فرد بیدار است عضلات سفت تر (ACTIVE) بوده و به همین خاطر احتمال این مسئله که در هنگام عبور هوا این عضلات دچار لرزش گردند بسیار کمتر است.
خروپف ناشی از بسته شدن گلو
خروپف از گلو هنگامی اتفاق میافتد که وجود بافتی بین فضای دهان و گلو، عبور جریان یافتن هوا را سخت نماید. برای مثال داشتن زبان کوچکی که بزرگتر از حد معمول باشد، هنگام عبور هوا از این فضای کوچک، بافت مورد نظر شروع به لرزش کرده که در نتیجه آن صدایی تولید میشود که همان صدای خروپف میباشد.
بهترین راه برای درمان این نوع خروپف استفاده از پلاک دهانی ضد خروپف یا اورال اپلاینس است که با جلو آوردن فک پایین، راه هوایی گلو را بازتر میکند.
پلاک ضدخروپف، فک پایین را کمی به سمت جلو میراند و راه هوایی گلو را باز نگاه می دارد.
جهت کسب اطلاعات کامل و خرید پلاک ضد خروپف کلیک کنید.
خروپف ناشی از افتادگی زبان
گاهی علت خروپف در اثر برگشتن زبان به سمت گلو و بسته شدن راه هوایی گلو ایجاد میشود. این اتفاق معمولا در افرادی بیشتر رخ می دهد که یا زبان بزرگی دارند و یا عضلات نگه دارنده زبان آنها در اثر کهولت سن یا مصرف الکل، سیگار و یا داروهای آرام بخش شل شده و نمیتوانند زبان را در جای خود نگه دارند.
بهترین راه درمانی برای این افراد استفاده از زبانگیر ضدخروپف یا Tongue Retainer است. این وسیله زبان را در جلوی دهان به صورت ثابت نگه میدارد و از عقب رفتن آن جلوگیری میکند.
زبانگیر ضد خروپف، مانع از برگشتن زبان بر روی حلق می گردد و راه هوایی گلو در طول خواب باز می ماند.
جهت کسب اطلاعات کامل و خرید زبان گیر خروپف کلیک کنید.
خروپف ناشی از پولیپ بینی
پولیپ بینی یک تودهی نرم در داخل مجرای بینی است که معمولا به علت اسم، آلرژی و یا حساسیت دارویی ایجاد میشود. اگر ابعاد و اندازه این پولیپ ها از حدی بزرگتر شود، مجاری تنفسی بسته شده و باعث خروپف میشود. فردی که نمیتواند راحت از بینی نفس بکشد، مجبور است با دهان باز بخوابد و دچار خروپف، خشکی دهان و گاهی گلودرد صبح گاهی میشود.
خروپف ناشی از انحراف بینی
انحراف تیغه بینی یا سپتوم هم عارضه دیگری است که ممکن است باعث خروپف شود. اگر سپتوم به صورت مادرزادی یا در اثر یک آسیب ثانویه، به یک طرف کج شده و یا به شکل منحنی به هر دو طرف متمایل باشد، میتواند راه هوایی بینی را مسدود کند و باعث خروپف شود.
در مورد بیمارانی که پولیپ یا انحراف بینی دارند، استفاده از نوزونت بینی و یا چسب بینی ضدخروپف تا حدود زیادی میتواند مسیر هوایی بینی را باز کند.
جهت کسب اطلاعات کامل و خرید چسب خروپف یا خرید نوزونت بینی کلیک کنید.
خروپف ناشی از لوزه
بزرگ شدن و تورم لوزهها یا داشتن لوزه سوم یکی از دلایل شایع خروپف به خصوص در کودکان است. بزرگی لوزهها و آدنوئیدها میتواند باعث تنگ شدن راه هوای گلو و خروپف شود. گاهی این تورم با مصرف آنتی بیوتیکها قابل کنترل است. اما در مواردی که التهاب لوزه به صورت مکرر و مزمن اتفاق میافتد، نیاز به جراحی و برداشتن لوزه هاست. در صورتی که پس از جراحی خروپف باقی بماند، باید سایر علل خروپف بررسی شوند.
خروپف ناشی از بالا رفتن سن و تحلیل رفتن ماهیچه های گلو
تحقیقات نشان میدهند حدود 45 % از کسانی که در سنین 40 تا 65 سال هستند، خروپف میکنند. شایعترین علت خروپف در افرادی که دوره میانسالی خود را طی میکنند، تحلیل رفتن تدریجی عضلات گلو و کاهش تون عضلانی است. عضلات گلو نیز مانند همه عضلات بدن، در اثر بالا رفتن سن قوام خود را از دست داده و شل میشوند. با اینکه نمیتوان جلوی افزایش سن را گرفت اما انجام تمرینات ورزشی حلق و گلو و پیروی از یک الگوی سبک زندگی سالم میتواند عوارض ناشی از فرایند پیری را به حداقل برساند. همچنین استفاده از محصولات ضدخروپف مانند پلاک ضد خروپف میتواند با بازتر کردن راه گلو، خروپف را کاهش دهد.
خروپف ناشی از عقب بودن فک
همه افراد دارای راههای هوایی با شکلهای مختلف و فرم منحصر به فرد صورت و فک هستند. آناتومی فک در بعضی از افراد ممکن است به گونهای باشد که فک پایین عقبتر از فک بالا باشد. این موضوع با جفت کردن دندانهای آسیاب به هم به راحتی قابل تشخیص است. علاوه بر این، معمولا در خواب عمیق، فک پایین در وضعیت عقبتری از فک بالا قرار میگیرد. این شرایط باعث بسته شدن راه هوای گلو و ایجاد خروپف و آپنه خواب میشود.
برای حل این مشکل باید فک پایین را تا حد امکان به جلو آورد. پلاک ضد خروپف یا اورال اپلاینس یک روش درمانی با درصد موفقیت بالا برای حل این مشکل به شمار میرود.
خروپف بر اثر وضعیت خوابیدن
از لحاظ خروپف و آپنه خواب، بهترین پوزیشن، خوابیدن به پهلو و بدترین پوزیشن، خوابیدن به کمر یا طاقباز است. با خوابیدن طاق باز، نیروی گرانش بر بافت نرم گلو تاثیر گذاشته و با پایین کشیدن آن، راه هوایی فرد را باریک میکند. این انسداد راه هوایی سبب میشود فرد خروپف کند.
کسانی که عادت به طاقباز خوابیدن دارند میتوانند با استفاده از کمربند ضدخروپف، عادت خوابیدن خود را در مدت کوتاهی اصلاح نمایند. همچنین استفاده از بالشهای شیبدار که به بالش آنتی رفلاکس معروفند، بدن را در خواب در وضعیت مناسبی از لحاظ سیستم گوارشی، قلبی و تنفسی قرار میدهد.
کمربند ضدخروپف، مانع طاق باز خوابیدن شده و اثر جاذبه را بر روی عضلات شل شده گلو کاهش میدهد.
جهت کسب اطلاعات کامل و خرید کمربند ضد خروپف کلیک کنید.
خروپف به دلیل کم خوابی
کم خوابی یکی از عوامل تأثیرگذار در خروپف است. کم خوابی میتواند متابولیسم طبیعی بدن و عملکرد هورمونها را مختل نماید و و سیستمهای مغزی، قلبی و تنفسی را با مشکل مواجه نماید.
خروپف ناشی از مصرف داروهایی مانند داروهای خواب آور، آنتی هیستامین و غیره
به طور کلی همه داروهایی که باعث ایجاد خواب آلودگی میشوند، عضلات را شل کرده و اصطلاحا ریلکس میکنند و باعث تشدید خروپف میشوند.
خروپف ناشی از آلرژ ی یا سرماخوردگی
آلرژی یا سرماخوردگی ممکن است با ایجاد التهاب در بینی و گلو، منجر به تنفس دشوار و بروز خروپف شود.
خروپف ناشی از اضافه وزن و چاقی
یکی از اصلیترین علل خروپف، وزن اضافی و چاقی در ناحیه گردن است. وجود بافتهای ضخیم در گلو، مجاری تنفس را باریک میکند. افراد دچار اضافه وزن بهتر است قبل از هر اقدام درمانی دیگری با رژیمهای غذایی مناسب و ورزش و پیادهروی روزانه، وزن خود را کاهش دهند.
خروپف ناشی از وراثت
گاهی خروپف به دلیل وراثت اتفاق میافتد، مثلا افراد یک خانواده بدون هیچ زمینه خاص دیگری خروپف میکنند. حتی نحوه این خروپفها شبیه به هم است. این موضوع ممکن است به دلیل تشابه آناتومی بینی و گردن و یا سایر عوامل باشد.
خروپف در زمان بارداری
خروپف در بارداری بسیار شایع و خطرات آن بیشتر از مادر، متوجه جنین است. با بزرگ شدن رحم در دوران بارداری، به سایر اندام ها از جمله ریهها فشار وارد میشود. علاوه بر این، بارداری باعث افزایش ضخامت دور گردن در حدود یک سانتی متر میشود. عامل مهم بعدی، گرفتگی و التهاب بینی (رینیت هورمونی) که از تغییر در پس زمینه هورمونی و افزایش تولید هورمون تستوسترون در دوران بارداری بوجود میآید. همه این عوامل میتوانند به ایجاد خروپف و آپنه خواب منجر شوند.
زنانی که در دوران بارداری خروپف میکنند حتما باید آن را جدی بگیرند و با مراجعه به پزشک و با کمک تجهیزات ضدخروپف، خروپف خود را درمان کنند.
خروپف در زمان یائسگی
در دوران یائسگی به دلیل تغییرات هورمونی و کاهش تولید هورمونهای استروژن و پروژسترون، مشکلاتی از قبیل گرگرفتگی، بیخوابی و اختلالات تنفسی ایجاد میشود. همچنین عضلات گلو در دوران یائسگی شل تر شده و دچار افتادگی میشوند. همه این عوامل باعث ایجاد خروپف و آپنه انسدادی خواب میشوند. استفاده از پلاک دهانی ضدخروپف و تجهیزات پوزیشن تراپی مانند کمربند ضدخروپف و بالش آنتی رفلاکس میتواند به کیفیت بهتر خواب خانمها در این دوران کمک کند.
خروپف نشانه چه بیماری است؟
اگر فردی در طول روز خروپف کند و خواب آلود و خسته باشد یا فشار خون بالا یی داشته باشد یا هنگام خروپف راه تنفس اش قطع شود، به احتمال زیاد دچار آپنه خواب است و باید فوراً تشخیص داده شود و درمان شود. این بیماری باعث می شود علائم افسردگی در فرد ظاهر شود و در طول روز او را تحریک پذیر کند، در جلسات و سخنرانیها حوصله اش سر رفته و چرت می زند. خطر تصادفات مرگبار و چاقی نیز در این افراد افزایش می یابد و در صورت عدم معالجه، خطر حمله قلبی و سکته جدی تر خواهد بود.
علت خروپف با دهان بسته چیست؟
عموما علت خروپف با دهان بسته، بسته شدن راه هوایی گلو به خاطر شل شدگی عضلات گلو و یا برگشتن زبان بر روی هوایی گلو می باشد. در این حالت، راه تنفس فرد مسدود شده و عبور هوا با ایجاد ارتعاش در بافت داخلی گلو، صدای خرناس مانندی به وجود میاورد.
ارتباط سن و خروپف : دلایل خروپف در سنین مختلف
از آنجایی که خروپف با افزایش سن بدتر می شود، خطرات سلامتی بسیاری را به همراه دارد و نباید نادیده گرفته شود. تحقیقات نشان داده است که سن و هم جنسیت بر خروپف در خواب تأثیر می گذارد. به نظر می رسد خروپف در خواب در مردان شدیدتر است و بیماران مسن تر در خواب و وضعیت به پشت خوابیده بیشتر خروپف می کنند.
ارتباط جنسیت و خروپف
بر اساس آزمایشهای انجام شده بر روی تعداد زیادی از مردم در سراسر دنیا، تقریباً
- 60 درصد از مردان
- 40 درصد از زنان
تا سن شصت سالگی شروع به خروپف می کنند.
تفاوت خروپف و آپنه خواب چیست؟
تفاوت این دو مسئله (خروپف و آپنه خواب) مربوط به بسته شدن راه هوایی گلو (به دلایل مختلف) می باشد. آپنه خواب بسیار خطرناک بوده و میتواند منجر به اختلالاتی مانند : فشار خون، چاقی و دیابت گردد. به همین خاطر توصیه می گردد افرادی که دچار خروپف مداوم می باشند، آن را جدی گرفته و برای رفع مشکل خروپف خود اقدام نمایند. اما خروپف ممکن است.
در این مقاله سعی کردیم دلایل مختلف خروپف را بررسی کنیم. برای کسب آگاهی از روش های درمان خروپف بر روی لینک کلیک کنید.