علائم و درمان آپنه خواب در نوزادان

نوزادان نارس کوچک به احتمال زیاد به آپنه خواب نوزاد مبتلا می شوند. البته گاهی اوقات در نوزادانی که با رشد نرمال به دنیا آمده اند نیز آپنه خواب رخ می دهد. این نوع آپنه در این نوزادان تا شش ماهگی کمتر اتفاق می افتد.

آپنه خواب در طول یک ماه اول پس از تولد در 84 درصد از نوزادان با وزن کمتر از یک کیلوگرم رخ می دهد. این خطر برای نوزادانی که وزن آنها کمتر از دو کیلوگرم است به 25 درصد کاهش می یابد.

آیا نوزادان قطع تنفس در خواب می شوند؟

شاید فکر کنید که فقط کسانی که اضافه وزن دارند و یا افراد مسن دچار آپنه خواب می شوند ولی جالب است بدانید که آپنه خواب در نوزادان بسیار شایع است. در این مقاله دلایل این عارضه و روش درمانی آن گفته شده است.

آپنه تنفسی نوزاد چیست؟

اگر نوزادی در طی خواب دچار اختلال و یا کاهش میزان تنفس شود به آن شبه آپنه یا هایپو آپنه گفته می شود. اگر تنفس نوزاد در طول خواب به یکباره قطع و دوباره بازگردد به این اختلال آپنه خواب گفته می شود که معمولا در مرحله خواب عمیق در نوزادان اتفاق می افتد.

انواع آپنه خواب نوزاد

آپنه خواب در نوزادان انواع مختلفی دارد. این آپنه می تواند مرکزی، انسدادی و یا ترکیبی باشد. در ادامه انواع این آپنه خواب نورادان توضیح داده خواهد شد.

آپنه مرکزی در نوزادان

آپنه خواب مرکزی در نوزادان زمانی اتفاق می افتد که مغز سیگنال تنفس را به بدن ارسال نکند و یا با فاصله زمانی ارسال کند. در نتیجه برای چند ثانیه تنفس نوزاد قطع می شود. البته ممکن است دلیل این نوع آپنه مشکل قلبی در نوزاد نیز باشد. بدین معنی که مغز سیگنال های درستی را برای بدن ارسال می کند ولی قلب نوزاد توانایی لازم را ندارد.  آپنه مرکزی به دلیل این است که مغز فرمان تنفس را یا ارسال نمیکند و یا نامنظم برای بدن ارسال می کند. علت این مشکل معمولا نابالغ بودن و عدم رشد کافی ساقه مغز و یا مشکلات پزشکی در نوزادان است.

آپنه انسدادی در نوزادان

آپنه انسدادی در نوزادان مانند همان آپنه معمول بزرگسالان است. یعنی اینکه بافت نرم پشت گلو باعث مسدود شدن مسیر تنفسی می شود. این نوع آپنه در نوزادان معمولا به دلیل رشد ناکافی و یا مشکلات فیزیکی نوزاد است. به عنوان مثال کوچک بودن چانه و بزرگ بودن زبان، عقب بودن چانه یا مشکل در مسیر تنفسی نوزاد ممکن است دلیل این نوع آپنه باشد.

آپنه ترکیبی در نوزادان

آپنه ترکیبی نیز از هر دو عاملی که گفته شد نشات می گیرد.

البته لازم نیست که نگران هر نوع آپنه خوابی در نوزاد باشید. خیلی از نوزادان دچار آپنه خواب در طی رشد خود می شوند و معمولا این آپنه کمتر از 20 ثانیه طول می کشد و با یک صدای خفیف از نوزاد و یا حرکت او در خواب تمام می شود.

علائم آپنه خواب در نوزادان

در صورت بروز هر یک از علائم زیر به احتمال زیاد نوزاد شما دچار آپنه خواب است:

  • اگر مکث بیش از 20 ثانیه در تنفس نوزاد وجود داشت
  • مکث های مکرر تنفسی با فاصله زمانی کمتر از 20 ثانیه
  • سطح اکسیژن پایین خون و یا ضربان قلب آهسته تر از ضربان متناسب با وزن نوزاد
  • اگر نوزاد نیاز به احیای قلبی تنفسی یا مراقبت های فوری پیدا کرد

علت آپنه خواب نوزادان

در نوزادان نارس اولین آپنه خواب در روزهای بین دوم تا هفتم تولد ظاهر می شود. وجود آپنه خواب در نوزادان نارس معمولا نشانه مشکلی دیگر در نوزاد هست و باید جدی گرفته شود. مشکلات مختلف پزشکی می تواند علت آپنه خواب این نوزادان باشد که از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • برگشت اسید معده یا رفلاکس
  • کم خونی یا فقر آهن
  • بیهوشی بعد از انجام عمل جراحی
  • مصرف مواد مخدر توسط مادر
  • عفونت های خونی
  • مشکلات ریوی
  • اختلالات متابولیک
  • مشکلات عصبی نوزاد و یا تشنج
  • تنگ بودن مسیر هوایی و یا رشد نارس مسیر تنفسی و یا بخشی از دستگاه تنفسی

آیا آپنه خواب در نوزادان خطرناک است؟

آپنه خواب در نوزادان به ندرت باعث مرگ نوزاد می‌شود و درصد بسیار کمی از نوزادانی که دچار سندروم مرگ ناگهانی می‌شوند دچار آپنه خواب بوده اند. با این حال آپنه خواب نوزادان می بایست جدی گرفته شود و حتما بررسی و درمان شود.

آپنه  تنفسی خواب در نوزادان می تواند مشکلات جدی به همراه داشته باشد. تنفس نامنظم و یا قطع شدن تنفس نوزاد برای چند ثانیه باعث کاهش سطح اکسیژن خون نوزاد می شود. کاهش سطح اکسیژن می تواند به سلول های مغز و قلب آسیب بزند. همچنین آپنه می تواند در طولانی مدت باعث ایجاد تپش قلب در نوزاد شود و یا حتی سطح هوشیاری نوزاد آنقدر کاهش یابد که نیاز به احیای قلبی تنفسی پیدا کند.

تشخیص آپنه خواب نوزاد

در صورت بروز آپنه خواب حتما نوزاد خود را نزد پزشک متخصص برای معاینه ببرید. پزشک متخصص خواب، الگوی خواب نوزاد را بررسی می کند و در صورت نیاز تست تکمیلی خواب برای نوزاد را توصیه می کند. این نوع تست، پلی سومنوگرافی نامیده می شود. در این تست کودک می بایست یک شب به همراه والدین در مرکز خواب بگذراند. در این تست امواج مغزی، ضربان قلب و تنفس نوزاد در هنگام خواب سنجیده می شود. علاوه بر این میزان حرکات کودک در خواب سنجیده می شود. نتیجه این تست هم نوع مشکل نوزاد و هم شدت آن را مشخص می کند. نتایج این تست کاملا دقیق بوده و پزشک می تواند بر اساس آن برنامه درمانی نوزاد شما را آغاز نماید. از جمله اطلاعات دیگری که پزشک برای تعیین دقیق علت و روش درمانی نیاز دارد وزن نوزاد در حین تولد و هر گونه عارضه یا مشکلی که نوزاد و یا مادر در حین تولد داشته اند می تواند بسیار سودمند باشند.

درمان آپنه خواب نوزادان

نوزادانی که به آپنه خواب دچار شده اند معمولا به درمان های موقتی نیاز دارند. چون دلیل بسیاری از موارد آپنه خواب در نوزادان عدم رشد کافی ساقه مغز است. معمولا این نوزادان به دستگاه اکسیژن وصل می شوند. در مواردی نیز با استفاده از دارو این نوع آپنه درمان می شود.

آپنه نوزادان همزمان با رشد نوزاد کاهش می یابد. پژوهش ها نشان داده است که  در 98% نوزادان نارس تا 40 هفتگی تمامی علائم آپنه از بین می رود. البته در نوزادانی که کمتر از 28 هفته دارند این مشکل ممکن است مدت بیشتری باقی بماند.

در مواردی که دلیل آپنه رشد ناکافی ساقه مغز نیست و به دلیل مشکلات جسمی دیگری مانند انسداد مسیر تنفسی ایجاد شده است، نوزاد باید هر چه سریعتر از طریق جراحی یا روش های دیگر درمان شود.

درمان آپنه نوزادان نارس

نوزادان نارس معمولا زمان بیشتری را در مرحله خواب عمیق می گذرانند و در نتیجه آپنه در نوزادان نارس معمولا بیشتر رخ می دهد. نوع آپنه ای که در این نوزادان رخ می دهد معمولا آپنه ترکیبی است. در نوزادانی که رشد طبیعی داشته اند معمولا آپنه مرکزی رخ می دهد. یعنی اینکه مغز پیام تنفس را دیر یا منظم برای بدن ارسال می کند. معمولا برای درمان آپنه نوزادان نارس به دستگاه اکسیژن وصل می شوند. در مواردی نیز با استفاده از دارو این نوع آپنه درمان می شود.

Rate this post
0/5 (0 نظر)

نظر دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *