مطالعات نشان می دهد که بین 25 تا 30 درصد از زنان در دوران بارداری خروپف می کنند. رشد جنین در رحم مادر و فشار به دیافراگرم، اضافه وزن و تغییرات هورمونی همگی از دلایل خروپف در دوران بارداری است. در ادامه قصد داریم شما را با عوارض و درمان خروپف در بارداری آشنا کنیم.
هدینگ های این مقاله هوپنوس
آیا خروپف در زمان بارداری خطرناک است؟
اگر از خروپف مزمن رنج می برید، خروپف در حال حاضر نگران کننده نیست، اما اگر علت خروپف شما بارداری است، بهتر است برای بررسی دلیل و درمان آن با پزشک خویش مشورت کنید.
مطالعه ای که بر روی 189 زن باردار انجام شد نشان داد که خروپف در دوران بارداری ممکن است برای مادر و جنین خطرناک باشد. برخی از مهم ترین شرایطی که می توانند این خطرات را ایجاد کنند عبارتند از:
- خروپف مداوم که منجر به خطر سزارین یا وزن کم جنین هنگام تولد می شود.
- احتمال رشد ناقص جنین در دوران بارداری و تولد جنین نارس یا تاخیر در رشد باشد
اگر خروپف در دوران بارداری به دلیل بیماری های زمینه ای باشد، می توان با انجام درمان ها از آن پیشگیری کرد.
علت خروپف در بارداری
خروپف در هر صورت آزاردهنده است، اما خروپف در دوران بارداری دلایل مختلفی دارد که برای سلامت جنین و مادر بسیار خطرناک است. خروپف دربارداری می تواند به دلیل تغییرات هورمونی یا اضافه وزن ایجاد شود.
با انجام تست خروپف، علت و درمان خروپف خود را بهتر بشناسید.
-
تغییرات هورمونی از دلایل خروپف در بارداری
خروپف زمانی رخ می دهد که ورود هوای کافی به دهان و بینی دشوار است. همچنین سطح بالای هورمونها به ویژه استروژن باعث متورم شدن غشای مخاطی و مجاری بینی می شود. علاوه بر این، حجم خون 50 درصد زیاد می شود که در نتیجه رگهای خونی باز می شوند و غشای بینی متورم شده و باعث خروپف در زمان بارداری می شود.
-
اضافه وزن از دلایل خروپف در بارداری
در 30 سال گذشته میزان خروپف در بین زنان افزایش یافته است. یکی از دلایل آن اضافه وزن قبل از شروع بارداری یا افزایش وزن در پایان این دوره است. در واقع بافت اضافی اطراف گردن منجر به خروپف می شود، پژوهشها نشان می دهد که خروپف در مادران باردار نه تنها کیفیت خواب آنها را تحت تاثیر قرار می دهد، بلکه می تواند برای سلامت نوزاد داخل رحم نیز مضر باشد.
********************************************
مطالعه مقاله علت خروپف، به شما پیشنهاد میشود.
********************************************
عوارض خروپف در بارداری
-
کاهش وزن نوزاد
آخرین مطالعات نشان می دهد که احتمال سزارین و تولد نوزادان کم وزن در مادران باردار که خروپف می کنند بیشتر است. خروپف مادر برای سلامت نوزاد به هیچ عنوان خوب نیست و در مطالعات گسترده ای که منتشر شده است، نشان دهنده وجود رابطه بین خروپف مادر و سلامت جنین است.
-
سزارین زودرس
در واقع، محققان متوجه شدند که خروپف در زنان باردار، ۲ تا ۳ شب در هفته باعث زیاد شدن خطر سزارین و تولد نوزادان کم وزن است. با توجه به تاثیر این پدیده بر کاهش وزن نوزاد، محققان معتقدند خروپف در دوران بارداری به دلیل التهاب جفت و اختلال در روند تغذیه جنین باعث کاهش وزن و کوچکتر شدن نوزاد در بدو تولد می شود.
-
آپنه انسدادی خواب
تغییرات فیزیکی در زمان بارداری نیز در ایجاد این خروپف بی تاثیر نیست و هورمون های زمان بارداری باعث احتقان عروقی در مخاط بینی می شوند و این منجر به افزایش خطر آپنه خواب در این زمان می گردد.
خروپف در بارداری می تواند نشانه ای از آپنه خواب باشد که این سندرم منجر به توقف غیر ارادی نفس کشیدن می شود و هر بار تا 10 ثانیه و در برخی موارد بیش از 10 ثانیه زمان می برد و تعداد چنین توقفهای تنفسی تنها در یک شب ممکن است به 400 بار برسد، فقط تصور کنید بدن مادر و جنین تا چه مدت بدون اکسیژن باقی می ماند.
***********************************************************
برای کسب اطلاعات کامل و جامع در زمینه درمان آپنه خواب کلیک کنید.
***********************************************************
-
کمبود اکسیژن از خطرات خروپف در بارداری
از دیگر عوارض خروپف در بارداری می توان گفت که کمبود اکسیژن باعث آسیب به عروق خونی، اختلال در قلب و سایر اندامها و همچنین مسمومیت در زمان بارداری می شود. اگر مادر اکسیژن کافی را تامین نکند، روند رشد جنین مختل می شود و علاوه بر افزایش احتمال سزارین، باعث کوچکتر و کم وزن شدن نوزاد و عواقب بعدی می شود.
خروپف مادران باردار بر سلامت جنین تاثیر گذار است؟
متخصصان دریافتند مادرانی که سه تا چند شب در هفته خروپف می کنند، بیشتر در معرض خطر مشکلات زایمان از جمله احتمال سزارین یا به دنیا آوردن نوزاد کوچک هستند. بسیاری از زنانی که در گذشته عادت به خروپف نداشتند، این عادت را در دوران بارداری ایجاد کردند و این بیشتر به دلیل اضافه وزن، احتباس مایعات در بدن و تغییر در هورمون های بدن است.
افرادی که دائماً عادت به خروپف دارند در مقایسه با مادرانی که این عادت را ندارند، احتمال به دنیا آوردن نوزادی با وزن کمتر از 10 درصد است و یک سوم و احتمال سزارین در آنها چند برابر بیشتر بوده است. در بزرگسالان غیر باردار، خروپف و آپنه انسدادی خواب منجر به التهاب می شود که می تواند برای سیستم قلبی عروقی خطرناک باشد.
در حالی که اطلاعات زیادی در مورد عوارض خروپف در بارداری در دست نیست، محققان معتقدند که خروپف منجر به ایجاد التهاب می شود که می تواند کارکرد رگهای خونی را که به جفت می رسد به شکل قابل توجهی تغییر دهد، بنابراین در پایان کار خون و مواد مغذی کمتری به نوزاد می رسد و باعث رشد اندک می شود.
***********************************************************
برای کسب اطلاعات کامل و جامع در زمینه درمان خروپف کلیک کنید.
***********************************************************
عوامل تشدید کننده خروپف بارداری:
سوالی که زیاد پرسیده میشود این است که آیا خروپف در دوران بارداری شدیدتر میشود؟
برخی خانمها قبل از بارداری نیز مبتلا به خروپف کردن هستند و فقط در هنگام بارداری بیشتر متوجه تغییرات بدن خود و در نتیجه خروپف کردنشان میشوند؛ مثلاً گاهی شخص در لحظات ابتداییِ بیدار شدن از خواب احساس میکند که در حال خروپف بوده است. تغییرات هورمونی و سایر شرایط بارداری نیز میتواند میزان خروپف را افزایش دهد.
-
افزایش فعالیت هورمونی در بارداری
جالب است بدانید فعالیت برخی از هورمونهای در زنان باردار بیشتر میشود. در نتیجه افزایش هورمونهای «استروژن» و «پروژسترون» اغلب اوقات باعث تغییراتی در راه تنفس، «آپنهی خواب» (وقفهی تنفس در خواب) و خروپف میشود.
-
افزایش وزن در بارداری
افزایش وزن، بهخصوص در سه ماههی سوم بارداری ممکن است بر عضلاتی که راه تنفسی زن باردار را در شب باز نگه میدارد، فشار آورده و موجب آپنهی انسدادی خواب و خروپف شود.
-
عوامل محیطی
تحریک قبلیِ مجرای بینی و قرار گرفتن آن در معرض هوای خشک یا شرایط خاص دیگر میتواند منجر به خروپف شود.
استفاده از مرطوب کنندههای هوای اتاق خواب، طوری که هوا نه خیلی خشک و نه خیلی مرطوب باشد برای مکان خواب خانمهای باردار توصیه شده است. همچنین وجود بو و دود سیگار یکی دیگر از دلایل احتمالی خروپف و دیگر اختلالات تنفسی در دوران بارداری است.
-
طرز خوابیدن
در مورد بهترین وضعیت فیزیکی، هنگام خواب در دوران بارداری، پزشکان، خواب بر روی پهلو را توصیه میکنند چون خوابیدن به پشت میتواند باعث خروپف کردن بیشتر شود.
مناسب نبودن مکان و پایین بودن کیفیت خواب هم علاوه بر ایجاد خستگی میتواند یکی از دلایل خروپف خانمهای باردار باشد.
-
شرایط نژادی
انجمن قفسهی سینهی آمریکا اعلام کرده که زنان آفریقایی- آمریکایی در مقایسه با زنان سایر نژادها بیشتر به اختلالات تنفسی هنگام خواب و ازجمله خروپف مبتلا میشوند.
شاید به نظر عجیب برسد ولی تحقیقات انجام شده حاکی از آن است که حتی وضعیت اقتصادیِ بد افراد هم میتواند میزان خروپف آنها را افزایش دهد!
سخن پایانی
در این مطلب از سایت در مورد خروپف در بارداری و تاثیرات آن بر جنین توضیح داده شد که زنان باردار بیشتر از سایرین در معرض خروپف هستند. دلیل آن تغییر در هورمون های استروژن، تغییر در گردش خون و زیاد شدن وزن است. زنانی که قبل از بارداری خروپف نمی کردند ممکن است در دوران بارداری خود با این مشکل مواجه شوند. البته نکته مهم این است که این مشکل بعد از بارداری و تولد نوزاد قطع می شود و مشکل دائمی نیست.
راهکار های درمان خروپف در زنان باردار
با این که درمانهای بهاصطلاح خانگی برای خروپف وجود دارد ولی بهتر است که در این مورد به پزشک مراجعه شود؛ چون گاهی خروپف، نشان دهندهی بیماریِ زمینهایِ دیگری میتواند باشد.
در ضمن روشهای خانگی درمان خروپف به شرح زیر است:
خوابیدن به پهلو (به پشت خوابیدن ممکن است خروپف را بدتر کند استفاده از بالشهای مخصوصِ دوران بارداری توصیه میشود).
- بالا ماندن سر در بالش؛ انجام این کار به تنفس راحتتر کمک میکند.
- تأمین رطوبت متعادل هوا در اتاق خواب
- استفاده از نوارهای گشاد کنندهی بینی
- استفاده از اسپرههای بینی برای پاکسازی مخاط
- مدیریت بهینهی وزن از طریق مصرف روزانه 340 کالری در سه ماههی دوم و 450 کالری در سه ماههی سوم بارداری ضمن مشورت با پزشک.
- پرهیز از هر گونه دود دخانیات و سایر دودها و بوهای مشابه
- خوابیدن و بیدار شدن در ساعات مشخص بهطور منظم
- آرامشِ قبل از خواب با پیروی از برنامهای مشخص مثل کتاب خواندن یا گرفتن دوش گرم
- تأمین تاریکی، سکوت و دمای نسبتاً خنک اتاق خواب
- پرهیز از چرت زدن زیاد در روز و یا چرت زدن نزدیک به ساعت خواب
- انجام ورزشهایی مانند پیادهروی و ورزشهایی که بدون آسیب به بدن، ضربان قلب را بالا ببرد (حداقل 150 دقیقه در هفته).
- عدم مصرف کافئین در بعدازظهرها
- حذف خوردنیهایِ آخر شب
- پرهیز از نگاه کردن به هرگونه مونیتور و صفحهی نمایش در ساعات نزدیک به خواب
- خوابیدن به مدت 8 الی 9 ساعت در شبانه روز.